Siltoja ja sukelluksia työelämään 

Päivitämme ja kirjoitamme tähän ajatuksiamme ja kokemuksiamme toteuttamistamme koulutuksista ja siitä minkä koemme tässä ajassa tärkeäksi ja merkitykselliseksi
 

Luoko erilaisuuden ymmärtäminen tasa-arvoa, yhteistyötä ja iloa

25.10.2023 Elina Rainio

Puran tässä kokemustani monikulttuurisen työyhteisön valmennuksesta, joka toteutettiin peräkkäisinä viikkoina 3 kertaa 3 tuntia per ryhmä. Koulutettavia ryhmiä tuli neljä. Tavoitteina avoimempi työilmapiiri, ryhmäytyminen, luovuus ja ilo. Turvallisuus ja luottamus rakennettiin aivojumpalla ja luovilla harjoituksilla, joissa sai myös nauraa.

Yhtenä tavoitteena oli myös työn kehittäminen, yhteistyö ja tasa-arvo keskustelu. Kaikissa ryhmissä esille nousi se, että ujoimmat tai muuten hiljaisen roolin omaksuneet eivät puhu tiimeissä tai kokouksissa. Tässä auttoi toiminnalliset menetelmät, mielipidejanat ja arvopiirit. Niissä voidaan puhua ensin parille ja vasta sitten koko ryhmälle. Eli kaikki osallistuvat keskusteluun. Tässä opittiiin yhdessä siitä, mitä toinen ajattelee ja miksi. Tarvitaan myös luottamusta vetäjään. Tarvitaan turvallisuuden tunne, että tulee hyväksytyksi ryhmässä. Moninaisuus on voimavara, jos se saa ja voi kukkia.

Minulta vaadittiin selkosuomea, huumoria ja toimintaa sekä ryhmän kuuntelua herkällä korvalla. Opin itse myös paljon moninaisuudesta, erilaisuuden ymmärtämisestä sekä aina ajankohtaisista tunnetaidoista. Joko/ tai ajattelu ja mustavalkoisuus estävät yhteistyön kehittymistä. Myöskin kiire ja rutiinit todettiin isoiksi haasteiksi pyrittäessä kehittämään työkulttuuria avoimemmaksi ja toisia enemmän huomioivaksi. Iloista oli se, että iso osa ryhmistä nautti toiminnasta ja heidän työn ilonsa ja luovuutensa kukoisti.